Achteraf of gespreid betalen
Gratis thuisbezorgd en retourneren
4 winkels in Nederland
Klanttevredenheidsscore: 4.3 uit 5

Lichte kleuren, minimalistisch en ruimtelijk: Wat is een Scandinavisch interieur?

  • Geplaatst op
  • Door Rosan van Dimehouse
  • 0
Lichte kleuren, minimalistisch en ruimtelijk: Wat is een Scandinavisch interieur?

Keep it simple, keep it clean. Houd je van een interieur met een rustige en opgeruimde uitstraling? Dan is de Scandinavische woonstijl wat voor jou. Een Scandinavisch interieur verwijst naar een interieurstijl die afkomstig is uit de Scandinavische landen. Het staat bekend om zijn eenvoud, functionaliteit en minimalisme, waarbij natuurlijke elementen en lichte kleuren een belangrijke rol spelen. Ontdek wat een Scandinavisch interieur is, hoe je dit samenstelt en doe inspiratie op.

Kenmerken Scandinavisch interieur

Een Scandinavisch interieur herken je aan minimalisme, ingetogenheid, hout en lichte tinten. Het kleurenpalet is over het algemeen neutraal en licht, met veel wit, grijstinten en beige. Deze kleuren helpen bij het creëren van een lichte en luchtige sfeer. Het gebruik van natuurlijke materialen zoals hout, wol en leer is essentieel in een Scandinavisch interieur. Deze materialen voegen namelijk warmte en textuur toe aan de ruimte. Ook staat Scandinavisch design bekend om zijn minimalistische benadering. Geen overbodige versieringen en accessoires maar juist gericht op functionaliteit en praktisch gebruik maken van de ruimte. Strakke lijnen, eenvoud en slimme opbergoplossingen. Natuurelementen zijn ook erg belangrijk in een Scandinavisch interieur. De inspiratie voor deze woonstijl wordt veel gehaald uit natuurlijke omgevingen. Planten worden vaak gebruikt om een vleugje groen toe te voegen en de ruimte levendiger te maken.

Liefde voor de natuur

Scandinavische landen staan bekend om de natuur en bossen, aan hout dus geen gebrek. De liefde voor de natuur is dan ook een belangrijk aspect wat we veel terug zien in het Scandinavische interieur. Met natuurlijke materialen zoals hout wordt er warmte en gezelligheid aan het interieur gegeven. Denk hierbij aan lichte eikenhouten of witte vloeren en houten meubels.

In de Scandinavische woonstijl wordt er vaak gekozen voor een lichte houtsoort. Het hout wat veel gebruikt wordt is:

  • Sparren
  • Dennen
  • Berken
  • Eiken
  • Essen

Andere natuurlijke materialen zoals leer, wol, linnen en katoen worden ook veel gebruikt in het Scandinavisch interieur. Deze materialen en stoffen zie je vooral terug in de decoratie en accessoires. Denk aan zachte wollen plaids, vloerkleden en kussens.  

Scandinavische producten worden met zorg geselecteerd. Er wordt gekozen voor een hoge kwaliteit, zowel van het materiaal zelf als tijdens het proces. Zo wordt er veel gebruik gemaakt van gerecyclede materialen. Veel Scandinavische merken hechten dan ook veel waarde aan de grondstofkeuze en de natuur en dat is terug te zien in de producten. De meubels zijn duurzaam en stevig en hebben een tijdloos en modern design wat jaren mee gaat.

Een Scandinavisch interieur in 5 stappen

  1. Een lichte, rustige basis
    Kies voor een lichte, rustige basis met kleuren zoals wit, crème en beige tinten. Hierdoor vallen kleuraccenten in meubels en accessoires meer op.
  2. Verlichting
    Het maximaliseren van licht is een belangrijk aspect van een Scandinavisch interieur en erg belangrijk voor de donkere dagen in het noorden. Maar ook in ons eigen koude kikkerlandje is verlichting belangrijk. Een goed lichtplan is daarom een must bij deze woonstijl. Kies voor simpele, strakke en rustige verlichting. Hanglampen, wandlampen en (inbouw)spots zijn populair in een Scandinavisch interieur.
  3. Meubels van natuurlijke materialen
    Scandinavische meubels hebben vaak strakke vormen maar er mogen ook rondingen in het design zitten. Ga het liefst voor meubelen met een houten basis, die geven een warm gevoel in een Scandinavisch interieur. Kies een comfortabele, simpele bank in een neutrale kleur zoals grijs, wit of beige. Ook meubels met een zachte vormen en texturen zoals Bouclé of een vloerkleed van wol passen perfect in een Scandinavische woonkamer.
  4. Geometrische vormen
    Hoewel een Scandinavisch interieur erg minimalistisch is komen er wel grafische prints in voor. Denk hierbij aan een dessin op accessoires, behang of wand- en vloerkleden. Dit zijn vaak geometrische patronen zoals driehoeken, diamanten, lijnen en zigzagpatronen. Om de rust te behouden kies je voor één lijnenspel.
  5. Keep it clean, keep it simple
    Houd je interieur netjes en opgeruimd. Berg kleine spullen op in mooie manden en zorg voor zo min mogelijk losse spullen in huis. Kale muren? Geen probleem. Dit past namelijk perfect in een Scandinavisch interieur. Als je wel graag iets aan de muur wilt hangen ga dan voor een strakke lijst met abstracte poster voor een simpel en rustig geheel.

    Houd ook rekening met de hoogte. In een Scandinavisch interieur vind je vaak geen grote, hoge kasten, maar juist lage, lange dressoirs. Ook komen de stoelen vaak niet boven de eettafel uit. Hierdoor blijft het zicht in huis en naar buiten vrij en creëer je een ruimtelijk gevoel.

Scandinavisch interieur  - allesbehalve saai

Ondanks eenvoud, less is more en lichte kleuren is een Scandinavisch interieur allesbehalve saai. Door de diversiteit aan meubels en materialen is meer mogelijk dan je denkt. Het bijzondere van de Scandinavische stijl zijn de tijdloze en elegante ontwerpen. Samen met de natuurlijke materialen, verschillende patronen en rustige kleuren zorgt dit voor een warm en sfeervol geheel. Een Scandinavisch interieur is en blijft erg populair vanwege de tijdloze en ingetogen uitstraling. 

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
Achteraf of gespreid betalen
Gratis thuisbezorgd en retourneren
4 winkels in Nederland
Klanttevredenheidsscore: 4.3 uit 5