Achteraf of gespreid betalen
Gratis thuisbezorgd en retourneren
4 winkels in Nederland
Klanttevredenheidsscore: 4.3 uit 5

TREND: De perfecte industriële eetkamertafel in je interieur!

  • Geplaatst op
  • 0
TREND: De perfecte industriële eetkamertafel in je interieur!

Er wordt steeds meer aan de eettafel geleefd. We zitten er met familie en vrienden te praten, te werken of we eten eraan. Het is een plek waar veel tijd wordt doorgebracht. Wat is er dan mooier dat het ook nog een fijne plek is met een mooie tafel. Eén van de grootste trends van dit moment zijn de industriële meubels. In deze blogpost zoomen we in op de industriële eetkamertafel. We gaan het hebben over de materialen, de afmeting en hoe je een industriële tafel zou kunnen combineren met andere stijlen. Lees je mee?

Materialen

Een industriële eetkamertafel kenmerkt zich door het gebruik van stoere en robuuste materialen, vaak wordt er metaal en hout gebruikt om dit te creëren. Het houten tafelblad gaat heel mooi samen met een natuurlijk interieur, de stalen poten zorgen voor het echt industriële gevoel. Maar ook een model compleet van hout met stalen elementen of juist een tafel van staal, gaan heel mooi samen met de industriële trend.

 

Metaal  

Eetkamertafels gemaakt van metaal zijn stevig en stoer. Het metaal is makkelijk schoon te maken met een vochtige doek, verder heeft het geen onderhoud nodig. Er zijn modellen geheel van metaal, maar er worden ook veel modellen aangeboden met een houten tafelblad en een metalen onderstel.

+Voordelen                                     -Nadelen

+stevig en stoer                              -Niet behandeld metaal kan roesten

+gemakkelijk schoon te maken                                                                                                               

 

Hout

Er zijn verschillende soorten hout die gebruikt kunnen worden voor een eetkamertafel. Een aantal van de soorten zullen besproken worden met de daarbij behorende voor- en nadelen. Houten meubelen kan je het beste wel behandelen, dit kan met een lak, was of olie. Dit is afhankelijk van het soort tafel, laat je hierover goed informeren.

 

Eikenhout

Eikenhout is een van de meest bekende houtsoorten. In Nederland is de boom ook erg bekend, in vrijwel elk bos staan eikenbomen. Het hout is sterk en hard en wordt veel gebruik voor meubelen. Eiken heeft een rustieke en robuuste uitstraling, maar wordt ook veel gebruikt voor moderne meubelen.

+Voordelen                                        -Nadelen

+robuuste en rustieke uitstraling

+sterk en hard

 

Notenhout

Amerikaans notenhout wordt ook wel walnoten of black walnut genoemd. Deze bomen groeien in het oosten van Amerika. Deze soort heef in vergelijking met de Europese soorten een donkerdere afwerking. Het is een zachte houtsoort die zich makkelijk laat bewerken, wel moet er opgepast worden want er kunnen ook sneller deukjes ontstaan.

+Voordelen                                         -Nadelen

+makkelijk te bewerken                      -snel deuken 

+rechte nerf                                       -prijzig

+luxe uitstraling

 

Beukenhout

Beukenhout wordt in Nederland veel gebruikt. Het is erg hard en splintert bijna niet. Het hout heeft een licht bruine kleur, soms met een rode gloed. Beukenhout heeft een gelijke nerf en structuur.

+Voordelen                                         -Nadelen

+goedkoop

+gelijke nerf en structuur

 

Esdoorn

Esdoornhout ook wel Ahorn is een loofsoorthout afkomstig uit Europa of Amerika, in Amerika wordt het ook wel Maple hout genoemd. Het hout is lichtgeel en heeft hele fijne nerven. Deze soort wordt vaak gebruikt voor meubels omdat dit de hardste houtsoort is.

 

+Voordelen                                         -Nadelen

+zeer harde houtsoort                           -Kan verkleuren door licht

+fijne nerven

+geen noesten

 

Teak

Teakhout is afkomstig van loofbomen uit de tropen. Teak is lichtbruin tot goudbruin van kleur en kan door zonlicht donkerder verkleuren. Door de oliën in het hout voelt het glad en zacht aan. Dit hout ziet er door de verkleuringen erg stoer uit.  

 

+Voordelen                                         -Nadelen

+voelt aangenaam aan                          -verkleuren door zonlicht

 

Boomstamtafels

Boomstamtafels zijn gemaakt, zoals de naam al zegt, van een doorsnede van een boomstam. Aan de zijkanten van het tafelblad kan je de buitenkant van de stam nog zien. Deze variant tafel is erg stoer en heel natuurlijk. Je ziet dit blad vaak in combinatie met metalen poten.

 

+Voordelen                                         -Nadelen

+stoer                                                  -zwaar

+natuurlijk

+stevig

 

De perfecte afmeting

De handigste hoogte voor een eetkamertafel is rond de 75 centimeter. De lengte en breedte van de tafel hangt af van het aantal personen wat aan de tafel zit. Zo is een rechthoekige tafel van 130 centimeter geschikt voor 4 personen en een tafel van 250 centimeter is geschikt voor 8 personen.

Bij een ronde tafel worden de volgende richtlijnen gebruikt een tafel met een diameter van 90 centimeter is geschikt voor 4 personen, en een tafel met een diameter van 125 centimeter is geschikt voor 6 personen. Dit zijn natuurlijk richtlijnen met een verjaardag kunnen er altijd stoelen bij aangeschoven worden.  

 

Rond

De ronde eetkamertafel is zijn comeback aan het maken. Een ronde tafel is niet alleen mooi, maar is vooral heel gezellig omdat iedereen die om de tafel zit aangekeken kan worden. Een ronde tafel staat los in de ruimte en dat creëert een ruimtelijk gevoel. De tafel kan goed in kleine ruimtes geplaatst worden.

 

+Voordelen                                                   -Nadelen

+geschikt voor een kleine ruimte                     -kan niet tegen de muur

+gezellig

+je kan iedereen aankijken

 

Ovaal

Voor een ovale tafel geldt eigenlijk hetzelfde als voor een ronde tafel, ook hier kan je iedereen goed aan kijken. Ook deze tafel wordt vrij in de ruimte geplaatst. Aan de afgestompte hoeken kunnen makkelijk stoelen aangeschoven worden, om meer plekken te creëren. 

+Voordelen                                                      -Nadelen

+gemakkelijk extra stoelen aanschuiven              -kan niet tegen de muur

+iedereen kan elkaar aankijken

 

Vierkant

Aan een vierkante tafel zit iedereen even ver van elkaar af, dit bevordert de gesprekken. Een vierkante tafel is ook zeer geschikt voor een kleine ruimte. Bij een vierkante tafel is het aanschuiven van extra stoelen iets moeilijker, vaak zitten de tafel poten in de weg.  

+Voordelen                                                     -Nadelen

+geschikt voor een kleine ruimte                        -Moeilijker extra stoelen aan te schuiven

+gelijke afstand tussen iedereen

+kan tegen de muur geplaatst worden

 

Rechthoekig

Een rechthoekig tafel is toch wel de meeste gebruikelijke in de eetkamer. De eettafel kan tegen de muur aangeschoven worden, maar ook midden in de kamer worden geplaatst. Dit model is het best geschikt voor in grote kamers.

+Voordelen                                                     -Nadelen

+Kunnen veel mensen aanzitten            

+Kan tegen de muur gezet worden

 

Welke stoel past het beste bij mijn tafel?

Bij een industriële tafel kunnen allerlei soorten stoelen geplaatst worden. Denk hierbij onder anderen aan houten, metalen of leren stoelen. Om een compleet plaatje te maken van je industriële tafel is het mooi om hier ook industriële stoelen aan te schuiven. 

Industriële stoelen kenmerken zich door het gebruik van stoere materialen en een onafgewerkte uitstraling. Vaak wordt er gebruik gemaakt van een metalen frame, welke is opgeschuurd of zwart gespoten. De bekleding bestaat meestal uit een lederen zitting in rustige en natuurlijke kleuren.

Maar ook stoelen compleet gemaakt van metaal of van hout of een combi van allemaal verschillende stoelen kunnen erg mooi staan bij een industriële tafel. Dit is natuurlijk helemaal aan jou.

 

Combinaties met andere stijlen

Tegenwoordig kunnen veel verschillende stijlen gecombineerd worden om zo een uniek interieur te creëren. Een industriële stijl kan heel mooi gecombineerd worden met een landelijke, moderne, Scandinavische sfeer.

De combinatie met een landelijk interieur werkt heel goed omdat in beide stijlen gebruik gemaakt wordt van robuuste en natuurlijke materialen. Door het toevoegen van een industriële tafel zal het landelijke interieur stoerder en meer kracht uitstralen. 

Binnen een modern interieur waar meestal gebruik gemaakt wordt van strakke lijnen en koele kleuren zoals zwart, grijs en wit. Kan een industriële tafel het geheel stoerder maken ook zal er meer warmte toegevoegd worden door het houten blad van de tafel.


Een Scandinavisch interieur kenmerkt zich door een interieur waar vooral gebruikt gemaakt wordt van wit, blank hout en naturel tinten. Vooral die naturentinten werken heel mooi samen met het hout van de industriële stijl en de donkere kleuren zijn een mooie tegenhanger tegen het Scandinavisch wit.


Bij het mixen van stijlen, is het aan te raden dat niet zomaar van alles bij elkaar gezet wordt. Een tip is om te combineren binnen een aantal basis kleuren en materialen. Ook al zijn er wel interieur voorbeelden waarbij deze regels in de wind geslagen worden en blijkt dat het wel kan werken om van alles te combineren. Probeer te kijken wat voor jou werkt en waarbij je je fijn voelt.

 

 

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
Achteraf of gespreid betalen
Gratis thuisbezorgd en retourneren
4 winkels in Nederland
Klanttevredenheidsscore: 4.3 uit 5