Achteraf of gespreid betalen
Gratis thuisbezorgd en retourneren
4 winkels in Nederland
Klanttevredenheidsscore: 4.3 uit 5

Vloerkleed, tapijt of karpet kopen?

  • Geplaatst op
  • 0
Vloerkleed, tapijt of karpet kopen?

Het aanschaffen van een vloerkleed kan nog een hele opgave zijn. Er zijn verschillende afmetingen en materialen om uit te kiezen, daarnaast zijn bepaalden materialen makkelijker te onderhouden en schoon te maken. Zoals je al merkt zijn er veel verschillende dingen die je tegen kan komen bij de aanschaf. Wij zullen in dit blog een aantal tips geven op het gebied van afmeting, materiaal, onderhoud en reiniging van jouw vloerkleed.

Hoe bepaal ik de juiste afmetingen voor een vloerkleed?

Een vloerkleed kan zorgen voor een verbinding tussen de meubelen. Door het toevoegen van een vloerkleed zullen de vrijstaande meubelen in de kamer samenhang krijgen. Het is erg belangrijk de juiste afmeting te kiezen, zo kan een woonkamer door de keuze van een goed vloerkleed groter ogen en kunnen bepaalde plekjes juist intiemer worden gemaakt. Wij zullen je meenemen in de verschillende afmetingen en de bijbehorende voordelen.

Vloerkleed in een grote ruimte

Als eerste beginnen we met de optie waarbij alle meubels op het vloerkleed staan. Deze manier is alleen toe te passen in grote kamers, de kamer moet zo groot zijn dat er na het neerleggen van het vloerkleed en het plaatsen van de meubelen, er nog om het kleed heen gelopen kan worden. Op deze manier kan er een soort eiland gecreëerd worden. Er wordt een denkbeeldige scheiding gemaakt in de kamer door het vloerkleed op deze manier te gebruiken.

 


Bron: www.houzz.com

 

Een kleine ruimte groter laten ogen

Bij de tweede optie zetten we alleen de voorpootjes van de meubelen op het kleed neer. Op deze manier zullen de meubelen met elkaar verbonden worden. Een vloerkleed wat tot ongeveer 1/3 onder de bank en stoelen reikt zal de woonkamer groter laten ogen. De pootjes van de bijzettafels zullen niet op het kleed staan. Omdat de rand van het kleed onder de meubelen zit zal de rand minder snel slijten.

Een ruimte intiemer maken

De derde mogelijkheid is het vloerkleed een aantal centimeter voor de pootjes van de meubelen neer te leggen. Het vloerkleed wat een paar centimeter voor de meubels stopt, zal een intiemer gevoel geven. Ook kan alleen de leesstoel en lamp of bijzettafeltje op een kleed geplaatst worden ook dit zal intiem ogen en het zal lijken als een op zichzelf staand plekje.

 

     
Bron: twoonhuis.nl                                        Bron: livingtomorrow.nl

 

Vloerkleed in de gang

Als laatste kan ook de gang of andere kamers waar veel gelopen wordt, voorzien worden van een vloerkleed. Het is wel belangrijk om een variant te kiezen die het grootste deel van het loopvlak bekleedt, zodat er niet gestruikeld kan worden over de randen.

Als je kiest om meubels op het vloerkleed te zetten, doe dat dan met alle meubels binnen de zitgroep. Indien je ervoor kiest om geen meubels op het vloerkleed te zetten, dan raden wij aan dit te doen met alle meubels; wees consequent. Het mooiste resultaat wordt bereikt als alle meubels op dezelfde manier op of juist naast het vloerkleed staan.

 


Bron: flickr.com

 

Tip, twijfel je over de grote van het vloerkleed? Dan kan het misschien handig zijn om de afmetingen af te plakken of te bedekken met kranten. Op deze manier kan je zien of je gekozen hebt voor de juiste grootte.

 

Welk materiaal vloerkleed kan ik het beste kiezen?

Naast de afmeting van het vloerkleed is het ook verstandig na te denken over het materiaal waarvan het vloerkleed gemaakt is. Er zijn verschillende natuurlijke en synthetische materialen met allemaal hun eigen voordelen.

 

Wollen vloerkleden

Wol is een duurzaam en natuurlijk materiaal; het is super sterk en leent zich goed voor het maken van vloerkleden. Wol heeft de eigenschap in de zomer koel te zijn en in de winter zorgt het juist voor warmte. De haren zijn een klein beetje vettig, dit om het schaap warm te houden in de koude maanden. Daarnaast zorgt het ervoor dat de vacht zachter is en mooi glimt. De haren van het schaap worden zeer sterk met elkaar verweven om een vloerkleed te creëerden, dat maakt dat vuil hier bijna niet tussen kan komen. Mocht dit wel gebeuren dan moet dit zeer voorzichtig schoon gemaakt worden, gebruik hierbij geen stoomcleaner. Door de warmte zal het kleed krimpen.

 

Voordelen                                  Nadelen

+ natuurlijk materiaal                  - voorzichtig reinigen

+ rijke uitstraling                         - kan krimpen

+ koel in de zomer                       - pluist

+ warm in de winter                

 

  
Bron: homecenter.nl

 

Jute vloerkleden

Ook jute is een natuurlijk materiaal. In tegenstelling tot wol is jute stugger en veel minder zacht. De stroken jute worden zo strak in elkaar gevlochten dat het super sterk waardoor het bijna niet slijt. Je kan jute stofzuigen, maar wees voorzichtig met wat met water. Doordat het een natuurproduct is, kan het bij veel vocht gaan rotten. Het aanbod van de te verkrijgen kleuren van jute vloerkleden is beperkt. De kleuren zijn voornamelijk natuurlijk en roest. Ondanks het kleine aanbod in kleuren zijn de vloerkleden wel makkelijk te combineren.

 

Voordelen                                       Nadelen

+ natuurlijk materiaal                      - minder zacht

+ slijt bijna niet                               - beperkte kleuren

+ makkelijk te combineren

 

Katoenen vloerkleden

Katoen is een zachte vezel die gewonnen wordt uit de katoenplant. Ook hier kunnen vloerkleden van gemaakt worden. Na het spinnen van de vezels ontstaat een katoendraad, deze draden kunnen in alle mogelijke kleuren geverfd worden. Met deze dragen kunnen veel verschillende modellen en patronen worden gemaakt. Een vloerkleed gemaakt van katoen zal wel sneller slijten en de kleur zou sneller kunnen vervagen. 

 

Voordelen                                      Nadelen

+ natuurlijk materiaal                      - slijt sneller

+ alle kleuren zijn mogelijk              - kleuren vervagen sneller

 


Bron: kijkopmeubelen.nl

 

Synthetische vloerkleden

Naast de natuurlijke materialen zijn er ook vloerkleden gemaakt van synthetische materialen. De mogelijkheden met dit materiaal zijn eindeloos, het zal zijn kleur en vorm niet verliezen. Het is makkelijk schoon te houden zoals later in deze blog ook besproken wordt. Als je een vloerkleed wil die een tijdje mee gaat dan is een synthetische variant zeker het overwegen waard.

 

Voordelen                                     Nadelen

+ oneindige mogelijkheden             Geen

+ makkelijk schoon te houden

+ gaat lang mee

+ kleuren vervagen niet

 

Dierenhuid kleden

Als laatste worden ook vaak dierenhuiden als vloerkleed gebruikt, dit kan het vel van onder andere een schaap, koe of hert zijn. Het plaatsen van een huid in je huis zorgt voor een stoere en warme stijl. Er moet wel voorzichtig omgegaan worden met de huiden. Een huid zou alleen met de haargroei mee gestofzuigd mogen worden of ze kunnen buiten worden uitgeklopt.

 

Voordelen                                          Nadelen

+ Hoeft niet geïmpregneerd worden      - kan in het begin wat ruiken

+ niet ontvlambaar                               - zal haren verliezen

+ zal niet verkleuren

 


Bron: stoopfurniture.nl

 

Onderhouden van vloerkleden

Je hebt een vloerkleed gekocht en je wil hier zo lang mogelijk plezier van hebben. Dan is het aan te raden het vloerkleed te beschermen tegen onder andere vuil en vlekken. We zullen een aantal tips geven over het onderhouden van het vloerkleed.

 

Impregneren van een vloerkleed

Het nieuwe vloerkleed kan je het beste meteen na aankoop impregneren, hiervoor zijn verschillende sprays te koop, kijk wel of je de juiste hebt voor het materiaal waarvan het vloerkleed gemaakt is. Probeer de spray eerst op een klein stukje uit en bekijk of er geen verkleuringen of andere veranderingen in het kleed ontstaan. Daarna kan je het hele vloerkleed behandelen, herhaal dit elk half jaar zoals door de meeste soorten sprays wordt aanbevolen.

Tip, als je het vloerkleed elk halfjaar draait zal je er langer plezier van hebben omdat deze niet altijd op dezelfde plek slijt.

 

Schoonmaken van een vloerkleed

Naast dat je voorzichtig met het vloerkleed omgaat, kan een ongelukje gebeuren. Je hebt de wijn of iets anders laten vallen op uw vloerkleed. Om deze vlek zo goed mogelijk te verwijderen is het van belang de vlek zo snel mogelijk te behandelen na het ontstaan, dan heb je de meeste kans dat deze verdwijnt.

 

Koffie en wijnvlekken in het vloerkleed

Voor onder andere koffie- en wijnvlekken kan een doek een beetje vochtig gemaakt worden. Door middel van deppen wordt de vlek verwijderd. Kauwgom kan doormiddel van een ijsspray bevroren worden hierna zal de kauwgom de vezels van het vloerkleed loslaten. Vlekken die ontstaan zijn door vuil kunnen verwijderd worden door het gebruik van bakpoeder. Het poeder dient op de vlek gestrooid te worden in combinatie met een klein beetje heet water. Laat het een aantal uur inwerken en dep daarna het vloerkleed droog. Is de vlek nog niet compleet verdwenen? Dan kan het proces herhaald worden.

 

Reinigingsmiddelen voor vloerkleden

Wrijf niet op een vlek, de vlek zal verder in de stof gaan trekken. Gebruik ook geen producten als afwasmiddel of waspoeder, dit zal achterblijven in het vloerkleed en zal ervoor zorgen dat vuil juist aangetrokken wordt tot de plek in het kleed. Mocht je de vlek er niet uitkrijgen, dan kan je altijd de hulp inschakelen van een professioneel reinigingsbedrijf.

Met een vloerkleed kan de kamer gestyled worden naar uw persoonlijke smaak waardoor deze nog meer voor zich zal gaan spreken. Dimehouse beschikt over verschillende stijlen en modellen vloerkleden, van eigentijdse modellen tot retro en vintage. In de webshop kan je een kijkje nemen naar het huidige aanbod. Er zit vast een model tussen die aan jouw smaak en wens voldoet!

 

Aanbod Dimehouse

Dimehouse heeft veel verschillende soorten en maten vloerkleden beschikbaar in alle soorten interieurstijlen. Laat je inspireren in één van onze winkels en kom testen! Onze medewerkers helpen je graag!

 

 

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
Achteraf of gespreid betalen
Gratis thuisbezorgd en retourneren
4 winkels in Nederland
Klanttevredenheidsscore: 4.3 uit 5