Achteraf of gespreid betalen
Gratis thuisbezorgd en retourneren
4 winkels in Nederland
Klanttevredenheidsscore: 4.3 uit 5

Tips: Dit is de beste Luchtvochtigheid voor jouw Houten Meubels!

  • Geplaatst op
  • 0
Tips: Dit is de beste Luchtvochtigheid voor jouw Houten Meubels!

De houten meubelen van Dimehouse zijn gemaakt van duurzame en natuurlijke materialen, in de meeste gevallen afkomstig uit India. De houten producten die in onze webshop staan zijn allemaal handgemaakt met natuurlijke houtsoorten, waaronder massief mangohout en acaciahout.

Meubels van massief mangohout

Massief hout is verkrijgbaar in veel soorten, maten en stijlen. Zo is er hout dat heel chique oogt, door fijne afwerkingen en figuren, en is er stoerder ogend hout door robuuste kleuren en vormen. Onze meubelen zijn veelal gemaakt van duurzaam massief mangohout. Dit type hout is geschikt voor vrijwel ieder interieur!

Dat massief mangohout zo hun eigen werking heeft hoeven wij niet echt te vertellen. Dit is te zien op foto’s. Ook geven we altijd aan dat massief mangohout nooit identiek is aan het product zoals getoond op de foto. Dit zijn minimale verschillen waarbij je kan denken aan oneffenheden en kleurverschillen.

Tips & tricks bij extreme werking in houten producten

Wanneer heb je kans op extreme werking in een houten product? In de winter! In dit seizoen gaan de kachels weer aan waardoor er werkingen in hout kan voorkomen. Maar hoe kan je hier nou het beste mee omgaan? Wij geven je alle tips en tricks!

Luchtvochtigheid is the key!

Het is erg belangrijk dat de luchtvochtigheid in je huis goed op orde is. Luchtvochtigheid speelt namelijk een grote rol. Je merkt niet altijd dat er iets mis is met de luchtvochtigheid, maar wanneer je het merkt  ben je eigenlijk alweer te laat. Luchtvochtigheid heeft niet alleen invloed op je gezondheid, maar dus ook op meubels en andere spullen in het huis.

Als de luchtvochtigheid bij jou thuis tussen de 40% en 60% zit, is dit helemaal top! Wijk je hier vanaf en is de luchtvochtigheid boven de 60%? Dan kunnen de volgende problemen ontstaan: 

  • Metaal kan gaan roesten
  • De muren kunnen vocht bevatten waardoor het zelfs nat wordt.
  • Schimmel verspreiden zich sneller
  • Ramen raken beslagen
  • Hout kan gaan afbladeren en zelfs rotten

Is de luchtvochtigheid lager dan 40%? Dan ontstaan er hele andere problemen:

  • Slecht voor je gezondheid! Droge ogen, keelpijn, hoofdpijn en zelfs de slijmvliezen gaan hier iets van voelen
  • Het wordt sneller stoffig, het stof gaat ronddwalen
  • Hout gaat kromtrekken omdat het uitdroogt

Het effect van luchtvochtigheid op houten meubelen

Zoals we al eerder aangaven is de ideale luchtvochtigheid tussen de 40% en 60%. Zit je hieronder en/of er toch nog heel veel boven? Dan is dit dus niet alleen slecht voor je gezondheid, maar ook voor houten meubelen. Hout heeft altijd zijn werking. Dit betekent dat het hout nooit is uitgewerkt en altijd blijft ‘werken’. Tijdens de wintermaanden gaan de kachels en verwarmingen weer aan waardoor het temperatuurverschil tussen binnen en buiten groot is. Hierdoor wordt het binnen in huis erg droog en dit gaan de houten producten ook voelen. Die krijgen het dus zwaar te verduren. De perfecte luchtvochtigheid voor een houtenmeubelen is rond de 50% à 55%.

De luchtvochtigheid is te hoog bij mij thuis.. Wat nu?

Hoe houd jij nou je houten meubels mooi met een hoge luchtvochtigheid? Wanneer het te droog is in je huis is dit slecht voor je gezondheid en meubelen. Maar hoe kun je dit voorkomen? Wij adviseren waterverdampers aan de kachel te hangen. Deze zijn tegenwoordig in hippe designs verkrijgbaar. Op een dag is er wel 5 tot 6 liter water nodig om te verdampen!

Door de droge lucht kan het houten meubelstuk kleine scheurtjes krijgen. Hoe ga je hiermee om? Secondelijm doet wonderen. Zorg dat je de druppels secondelijm laat vallen in de scheurtjes en schuur er dan zachtjes omheen tot dat je weer een mooi geheel krijgt. Verzorg de plek met onze care kit voor onbehandeld hout en je zal hier niks meer van zien.

Het kan soms voorkomen dat tafels of kasten beginnen te wankelen en dat de schroeven los gaan zitten. Het is daarom goed om om het half jaar de schroeven vast de draaien. Hout zet zich uit waardoor dit de oorzaak is. Doe je die niet? Dan kan houten zich nog verder uitzetten en dan wiebelt het product nog meer.

Het behandelen van mijn massief mangohouten producten

De houten producten zijn allemaal al behandeld in de fabrieken. Ze worden ingesmeerd met een blanke lak. Deze blanke lak zorgt ervoor dat tafel beschermd is. Het is natuurlijk altijd goed om je product nogmaals te behandelen nadat je hem hebt ontvangen.

Massief houten producten zijn gevoelig voor bleekmiddelen en andere schoonmaakmiddelen. Wij adviseren altijd om onze care kit van hout erbij te nemen. Dan weet je zeker dat je het goed doet en dat je hier dan jarenlang plezier van kunt hebben.

Het kan voorkomen dat je per ongeluk een heet kopje op tafel hebt gezet zonder een onderzetter te gebruiken. En de witte rand is al snel zichtbaar op je tafel. Hoe ga je hiermee om? Er is een ouderwetse manier om de kring eruit te krijgen. Namelijk: pak een katoenen theedoek, leg deze op de plek waar je de kringen hebt en plaats er een strijkijzer op (lichtste stand) voor 20 seconden en de kring is weg. Behandel dit daarna met onze olie (care kit) en je tafel zal weer van vanouds eruitzien.

Luchtvochtigheid op pijl houden en gebruik een care kit!

Bij een slechte luchtvochtigheid is het soms lastig om het houten product zo mooi mogelijk te houden. Ga dus nogmaals niet smeren met eigen oliën of schoonmaakmiddelen, maar zorg dat je het houten product eens in de zoveel tijd goed in smeert met onze care kit. Dit middel is geschikt voor alle houtsoorten en zorgt voor een mooie afwerking op het product.

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
Achteraf of gespreid betalen
Gratis thuisbezorgd en retourneren
4 winkels in Nederland
Klanttevredenheidsscore: 4.3 uit 5